Un dinte fracturat se identifica foarte usor daca este un dinte frontal sau se poate simti destul de usor cu limba daca este un dinte situat mai posterior.

Din fericire, medicii de la BeautyDentExpert pot restaura ca procedura de rutina dintii fracturati folosind ultimele tehnici ale stomatologiei cosmetice.

De unde stiu ca am un dinte fracturat?

Daca aveti un dinte fracturat puteti simti durere la mestecat, atunci cand strangeti dintii sau cand dintele este expus la stimuli (fierbinte, rece, etc). Netratata, fractura unui dinte poate duce la pierderea dintelui.

Un dinte fracturat trebuie sa doara?

Asta depinde de o serie de factori. Tineti minte ca un dinte poate fi :

 • Asimptomatic: De obicei nu exista durere ceea ce poate ingreuna diagnosticul. Este important sa rezolvam problema unui dinte fracturat inainte ca acesta sa devina o problema.
 • Simptomatic: Durerea este prezenta si poate varia de la o sensibilitate minora pana la dureri ingrozitoare.

Tipuri de fracturi dentare
 

Tratamentul si prognosticul pentru un dinte fracturat depinde de tipul, locatia si intinderea fracturii.

 • Linii de fisura: Liniile de fisura sunt de fapt mici fisuri superficiale care afecteaza doar smaltul extern si sunt foarte frecvente la adulti ca rezultat al uzurii dentare normale datorate varstei. Aceste fisuri de obicei nu produc dureri.
 • Fractura Cuspizilor: Cand partea ascutita a suprafetei pe care muscati (cuspidul) se fractureaza, poate sa se rupa complet de dinte de unul singur dar nu rare sunt cazurile in care e nevoie de interventia dentistului pentru a indeparta restul fracturat. Un cuspid fracturat poate leza pulpa dentara si se poate sa fie nevoie de tratament endodontic. Ulterior dintele trebuie restaurat cu o coroana dentara.

 • Fractura Verticala: O fractura verticala se intinde de la suprafata ocluzala (cea pe care mestecati) spre radacina dintelui si deseori afecteaza pulpa dintelui. Dintele se poate restaura uneori cu o coroana dentara care sa tina unite cele doua portiuni ale dintelui.

 • Dintele Despicat: Un dinte despicat este de multe ori efectul unui dinte fracturat netratat. Un dinte despicat nu mai poate fi salvat si necesita extractie.

 • Fracturi verticale ale radacinii: Fracturile verticale radiculare sunt fracturi care incep in radacina dintelui si se intind inspre partea coronara a dintelui. Deseori aceste fracturi sunt asimptomatice insa frecvent pot implicaextractia dintelui.

Dupa tratarea unui dinte fracturat, dintele se va vindeca complet?

Spre deosebire de oase fracturile dentare nu se vindeca. Mai precis partile fracturate nu se "sudeaza" una de cealalta ca in cazul oaselor. Tehnologia actuala permite insa diverse proceduri adaptate situatiei dumneavoastra individuale. In cazul fracturilor mici se poate lipi fragmentul fracturat de dintele ramas. In functie de linia de fractura se pot aplica coroane in cazul fracturilor mai mari. Chiar si in cazul dintilor despicati de o linie de fractura o coroana poate oferi functionalitate dintelui pentru o perioada destul de indelungata (in acest ultim caz insa nu se pot oferi garantii).

Cum pot preveni fracturarea unui dinte?

Accidente se intampla intotdeauna insa urmand sfaturile noastre le puteti preveni :

 • Evitati sa mestecati gheata, seminte foarte tari sau diverse obiecte dure (creioane , pixuri, etc).
 • Nu va folositi dintii in locul unei unelte pe care nu o aveti la indemana.
 • Nu incercati sa desfaceti capacele unor sticle cu dintii.
 • Fiti atenti ce mestecati - e bine sa analizati alimentele si continutul acestora inainte de a le introduce in cavitatea bucala.
 • Daca va scrasniti dintii noaptea sau ziua trebuie neaparat sa solicitati confectionarea unei gutiere anti-bruxism.
 • Purtati obligatoriu o gutiera de protectie atunci cand practicati sporturi mai dure de contact.

Pentru mai multe informatii precum si pentru programari si consultatii sunati la 0723166180 sau 021/6344071 sau puteti apela la Consultatii Online.