Tratamentul endodontic

Tratamentul de canal se refera la tratarea canalelor dintilor bolnavi si mai poarta denumirea de tratament endodontic. "Endo" este un cuvant grecesc si inseamna inauntru iar "odont" este cuvantul grecesc pentru dinte. Deci tratamentul endodontic trateaza interiorul dintelui.

La BeautyDentExpert medicii nostrii va pot oferi tratamente de canal la standarde occidentale care sa permita dintilor tratati sa reziste o perioda indelungata.

Ce este un tratament endodontic?

Pentru intelegerea tratamentului endodontic sunt necesare cateva notiuni despre anatomia dintelui. Inauntrul dintelui, sub stratul alb de smalt si sub cel de tesut dur numit dentina se gaseste un tesut moale numit pulpa. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi si tesuturi adiacente si ea este responsabila de crearea tesuturilor dure pe parcursul dezvoltarii dintelui. Pulpa dentara se intinde de la coroana dintelui pana la varfurile radacinilor unde se conecteaza cu tesuturile care inconjoara dintele. Pulpa este respnsabila de formarea dintelui. In orice caz, odata ce dintele este format el poate supravietui fara pupa dentara deoarece dintele continua sa se hraneasca de la tesuturile care il inconjoara.

De ce as avea nevoie de un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar cand pulpa dentara (tesutul moale din interiorul canalului dentar) devine inflamata sau infectata. Inflamatia sau infectia poate avea o mare varietate de cauze: carie adanca, proceduri dentare repetate pe dinte sau o fractura sau o fisura dentara. De asemenea, un traumatism asupra dintelui poate determina leziuni pupare chiar daca dintele nu are semne vizibile de fractura sau fisura. Daca inflamatia sau infectia pupei nu este tratata ea poate provoca dureri foarte mari sau poate duce la un abces dentar.

De unde stiu ca am nevoie de un tratament endodontic?

Aveti nevoie de un tratament endodontic daca aveti durere, sensibilitate prelungita la rece si la cald, sensibilitate la atingere si mestecat, decolorarea dintelui, umflatura in dreptul acestuia, umflarea unor ganglioni din jurul gatului si al capului, etc. Cateodata insa pot sa nu existe simpome de nici un fel.

Cum poate tratamentul endodontic sa trateze dintele?

Medicii nostrii vor indeparta pulpa infectata sau inflamata, vor curata cu atentie si vor prepara canalele dintelui apoi vor umple cu o substanta speciala acest spatiu pentru a-l sigila. In functie de gravitatea infectiei pot fi necesare mai multe sedinte de tratament in care sa fie aplicate in interiorul canalelor substante dezinfectante. Dupa terminarea tratamentului endodontic dintele se va restaura cu o obturatie dentara sau cu o coroana dentara. Dupa restaurare dintele va continua sa functioneze ca oricare alt dinte.

Voi simti durere in timpul tratamentului sau dupa acesta?

Cele mai multe tratamente endodontice sunt efectuate in scopul ameliorarii si eliminarii durerii cauzate de pulpa inflamata sau infectata. Cu tehnicile si anestezicele moderne majoritatea pacientilor afirma ca tratametnul endododntic este o procedura confortabila. In cazuri rare, cateva zile dupa tratament dintele poate fi sensibil, mai ales daca a existat durere sau infectie inaintea tratamentului. Sensibilitatea poate fi redusa pana la disparitie folosind un analgezic pe cale generala ( Nurofen, Algocalmin, etc) pentru care vi se va elibera reteta medicala de catre medicul dumneavoastra de la BeautyDentExpert. In cateva zile insa nu se va simti insa nici o diferenta intre dintele tratat endodontic si oricare dinte din gura dumneavoastra.

Procedura de tratament de canal (tratament endodontic)

Tratamentul endodontic poate fi executat frecvent in una sau doaua sedinte si implica urmatorii pasi:

1. Medicul va examina dintele bolnav, radiografiile ( pe care le puteti executa in clinica noastra) si apoi se trece la administrarea unui anestezic local. Dupa ce dintele este amortit se "izoleaza" dintele astfel incat sa se evite pe cat posibil contactul cu saliva in timpul tratamentului

2. Medicul face o deschidere in coroana dentara astfel incat sa permita accesul unor instrumente speciale foarte mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru indepartarea pulpei infectate din camera pulpara si pentru curatarea si prepararea canalelor dentare in scopul obturarii lor.

3. Dupa ce spatiul endodontic este curatat si preparat medicul umple canalele cu un material biocompatibil, de obicei un material numit gutaperca. Gutaperca se plaseaza impreuna cu un ciment adeziv pentru a asigura sigilarea completa a canalelor radacinii. In cele mai multe cazuri se aplica un ciment provizoriu pentru a umple cavitatea de acces. Cimentul provizoriu (obturatia provizorie) va fi indepartat inaintea restaurarii dintelui.

4. Dupa terminarea tratamentului endodontic medicii nostrii vor trece la etapa de restaurare a dintelui printr-o coroana dentara sau alta restaurare dentara potrivita situatiei dumneavoastra.

Daca distructia coroanei este mare medicii de la BeautyDentExpert vor aplica unul sau mai multi pivoti speciali din fibra de sticla pe canalele dumneavoastra tratate. Acesti pivoti vor consolida dintele facandu-l apt pentru a suporta o restaurare (cel mai adesea o coroana dentara).

 

Cat ma va costa acest tratament?

Costul tratamentului variaza in functie de complexitatea tratamentului si de numarul de canale al dintelui. Molarii sunt mult mai dificil de tratat si de obicei costa mai mult. In general, pretul tratamentului endodontic al unui dinte impreuna cu restaurarea de pe acesta este mai ieftina decat daca ati extrage dintele. Un dinte extras trebuie inlocuit cu o punte ( vezi "de ce sa inlocuiesc un dinte lipsa") sau un implant pentru a restaura functia masticatorie si a preveni migrarea dintilor vecini. Aceste proceduri costa mai mult decat tratametntul endodontic al dintelui si restaurarea acestuia. Deci un tratament de canal va va salva dintele natural dar va va si economisi banii.

Trebuie sa am grija in mod special de dintele tratat pe canale?

Da, dintele tratat pe canal trebuie menajat pana la momentul restaurarii finale (aplicarea coroanei dentare). Dintele nerestaurat este susceptibil la fractura deci, dupa tratamentul endodontic se va proceda la confectionarea coroanei dentare ( sau a restaurarii finale alese) in cel mai scurt timp. Pana la momentul aplicarii restaurarii trebuie sa aveti o igiena dentara normala (spalat pe dinti, ata dentara si verificari profesionale).

Am un dinte tratat endodontic ("cu nervul scos") care ma doare. Ce trebuie sa fac?

Marea majoritate a dintilor tratati endodontic nu au probleme pe termen lung si rezista chiar mai mult decat dintii netratati. Totusi auzim destul de des aceasta intrebare la pacientii care au mai avut tratamente vechi pe canal. Cea mai frecventa intrebare este "De ce ma doare daca am nervul scos?". Raspunsul este simplu. Nu nervul este cel care doare, ci osul si mai precis ligamentul care tine dintele in os. De obicei o noua trauma, o carie adanca care a compromis tratamentul de canal vechi, o fractura dentara sau fractura obturatiei definitive (plomba) pot determina o noua infectie a dintelui. In anumite cazuri se pot descoperi canale accesorii (canale mai mici care pleaca din canalul principal) neobturate la tratamentul anterior.

In Romania multe dintre aceste "situatii" in care pacientii se prezinta cu tratamente de canal vechi, compromise sunt "de inteles" deoarece in anii de dinainte de 1989 materialele si tehnicile aflate la dispozitia medicilor dentisti din tara noastra lasau mult de dorit.

De obicei in aceste cazuri, refacerea tratamentului de canal poate salva dintele. La BeautyDentExpert folosim cele mai noi tehnici materiale si descoperiri ale stiintei medicale moderne pentru a obtine tratamente de canal cu rezultate durabile in timp. Suntem printre putinele clinici din Romania unde se lucreaza cu diga, micromotor endodontic iar obturatiile de canal sunt executate cu un aparat de condensare verticala la cald. Prin aceste tehnici obtinem obturatii de canal ermetice care asigura rezistenta in timp a dintilor tratati.

Toti dintii pot fi tratati endodontic?

Marea majoritate a dintilor pot fi tratati. Ocazional, un dinte nu poate fi salvat deoarece canalele dentare pot sa nu fie accesibile (calcificate), dintii cu fracturi severe, dinti fara suport osos (boala parodontala) sau dintele nu poate fi restaturat. Totusi, avansarea stiintei face posibil ca in zilele noastre sa salvam dinti care acum cativa ani ar fi foste recomandati pentru extractie.

Pentru mai multe informatii depre tratamentele de canal sau pentru programari si consultatii sunati la 0723166180 sau 021/6344071 sau va puteti programa online.