Implantele dentare sunt radacini artificiale din titan folosite in protetica dentara pentru a inlocui dintii lipsa prin coroane , punti sau proteze  ancorate pe acestea. Dupa osteointegrare implantul se simte similar cu un dinte natural.

Implantele dentare sunt cea mai avansata metoda din punct de vedere tehnologic de inlocuire a unui dinte lipsa. Implantele exista sub diverse forme atestate de cateva mii de ani insa adevarata revolutie in aceasta ramura a medicinii dentare s-a produs in 1970 prin descoperirea aliajului de titan, un aliaj necoroziv, biocompatibil cu tesuturile si extrem de usor. Acest aliaj a permis fabricarea implantelor dentare cu o forma asemanatoare radacinilor dentare, implante care se plaseaza in osul sustinator al dintilor (maxilar sau mandibula) de catre un medic specialist implantolog.

De ce sa aleg implantele dentare ca alternativa de tratament?

Alegand implantele dentare ca alternativa la tratamentele clasice veti obtine o serie de avantaje.

  • Mentinerea anatomiei : Daca aveti dinti lipsa, osul in care au fost implantati acestia se va atrofia in timp. Oasele maxialre atrofiate dau aspectul de imbatranire prematura si duc la pierderea structurii faciale. Implantele dentare pot ajuta la prevenirea deteriorarii maxilarelor astfel incat fata sa-si pastreze structura naturala.

a) vedere frontala - lipsa dintilor determina "prabusirea" fetei

a') vedere frontala cu prezenta dintilor

b) vedere din profil - etaj al fetei "prabusit" cu aspect de imbatranire prematura. 

b') vedere din profil cu prezenta dintilor

  • Pastreaza dintii sanatosi : Alternativa clasica la un dinte lipsa este o punte dentara. Aceasta presupune slefuirea dintilor invecinati dintelui lipsa. Prin folosirea unui implant dentar dintii naturali raman integrii.

?

  • Permit lucrari fixe : In stomatologia clasica este nevoie de dinti stalpi pentru a ancora o punte dentara. Atunci cand nu exista dinti care sa fie folositi ca stalpi distali (situati posterior) lipsa dintilor se numeste edentatie terminala. Stomatologia clasica rezolva aceasta problema prin aplicarea unor lucrari mobilizabile ("proteze") (care se indeparteaza de catre pacient pentru igienizare). Implantele dentare permit lucrari fixe pe aceste zone de edentatii terminale si totodata reducerea costurilor (protezele complexe necesita mai multi dinti pe care sa se ancoreze cu sisteme speciale - vezi proteze scheletate).

  • ?Chiar si atunci cand lipsesc toti dintii se poate apela la implante dentare pentru a creea lucrari fixe pe toata arcada dentara, un tratament cu adevarat spectaculos deoarece in aceste cazuri, foarte fecvent pacientul vine la clinica cu o proteza si pleaca cu o lucrare fixa.

?

  • Permit Mentinere si Stabilitate excelenta a lucrarilor dentare : Implantele dentare ferm ancorate in osul maxilar sau mandibular, dupa faza de osteointegrare nu au mobilitate. Prin ancorarea lucrarilor de implante obtinem o stare excelenta de comfort pentru pacientii nostrii. Aceasta proprietate se foloseste in special in cazurile unde pacientul opteaza pentru varianta unei proteze stabilizate pe implante (din ratiuni anatomice sau economice).

  • Alegand aceasta varianta a protezelor stabilizate pe implante obtinem proteze mai mici ( mult mai usor de suportat de catre pacienti), mult mai bine stabilizate (care nu mai irita gingia) si care ofera un confort superior si de ce nu, o viata noua pacientilor nostrii, permitandu-le acestora o viata sociala normala.

Iata astfel in cateva cuvinte si mai ales imagini avantajele tratamentului prin implante. Stim ca aveti in continuare multe intrebari referitoare la implantele dentare si de aceea va recomandam rubrica noastra de Intrebari Frecvente.

Pentru mai multe informatii depre implantele dentare, eventuale intrebari sau nelamuriri sau pentru programari si consultatii sunati la 0723166180 sau 021/6344071, sau puteti apela la Consultatii Online.