Parodontiul este un tip special de "gingie" care inconjoara dintele. Parodontopatiile (Parodontozele) sunt infectii ale parodontiului determinate de microbi care distrug fibrele de atasament si osul sustinator al dintelui. Netratate, aceste boli pot determina pierderea dintilor infectati.

In imaginea de mai jos va invitam sa remarcati componentele parodontiului pentru a putea intelege de fapt ce este parodontoza:

Gingia, gingia atasata de dinte si osul formeaza un sistem numit parodontiu care foloseste la mentinerea dintilor in osul maxilar. Imbolnavirea acestui sistem de sustinere a dintelui determina un complex de afectiuni care incepe cu o gingivita (imbolnavire a gingiei) si se poate incheia cu pierderea dintilor (parodontopatia cronica, etc).

De ce se imbolnaveste parodontiul dintelui ? 
Cea mai frecventa cauza a imbolnavirii parodontiului o reprezinta acumularea de resturi alimentare pe suprafata dintelui (placa bacteriana) care, neindepartate corect, se transforma in tartru. Neindepartarea periodica profesionala a tartrului determina imbolnavirea parodontala (gingivita, parodontoza, etc).

1. Prima faza a unei imbolnaviri a parodontiului este Gingivita. In aceasta faza doar gingia superficiala este afectata. Semnele gingivitei sunt :

  • gingie umflata
  • sangerare la periaj
  • durere gingivala

Daca va sangereaza gingiile prezentati-va de urgenta la medic deoarece este unul din primele semne ale imbolnavirii parodontale.

Tratamentul gingivitei se face prin detartraj si periaj profesional urmat de airflow. Asta inseamna de fapt indepartarea factorilor cauzatori al bolii (tartru si placa bacteriana). Daca se actioneaza din timp gingivita poate fi tratata fara a lasa urmari. Va sfatuim in acest scop ca odata la 6 luni (fumatori si cei cu igiena mai precara) sau macar odata pe an (nefumatori si cei cu igiena buna) sa cereti medicului dentist sa verifice dintii dumneavoastra si , daca este cazul, acestia sa fie curatati prin tehnicile descrise mai sus.

Fa-ti acum o progrmare la BeautyDentExpert pentru un airflow si beneficiezi de detartraj si periaj profesional gratuit.

2. O gingivita netratata evolueaza in boala parodontala propriuzisa (parodontopatie sau parodontoza) care determina incetul cu incetul evolutia imbolnavirii gingiei dar si al osului de sustinere a dintelui.

In acest stadiu al bolii pot apare atat sangerari la periaj cat si umflaturi in dreptul dintilor afectati. De asemenea gingia apare modificata de culoare (de la culoarea normala roz, devine rosie, vanata sau violacee) si apare deja un grad de mobilitate al dintelui. 
Tratamentul in acest stadiu presupune efectuarea unei anestezii si indepartarea factorilor locali care au determinat boala prin detartraj si uneori efectuarea unei interventii numita "chiuretaj gingival".

Vindecarea in acest stadiu inseamna de fapt stoparea in evolutie a bolii insa nu se mai poate recupera osul pierdut.

3. Netratarea afectiunii parodontale din stadiul de mai sus duce la evolutia acesteia spre un stadiu de parodontopatie (parodontoza) avansata.

In acest stadiu al bolii gingiile sunt de obicei tumefiate, retrase de pe dinte (dintii par mai lungi), cu secretii de puroi si modificate de culoare. De asemenea dintii sunt foarte mobili si unii dintre ei se pot chiar pierde. Acesta este din pacate stadiul in care cei mai multi pacienti ajung la noi.

Din fericire exista unele forme de tratamente si pentru cazurile avansate ale bolii insa nu sunt solutii de tratament generale ci individualizate fiecarui pacient in parte in functie de starea bolii si de starea generala de sanatate a pacientului.

Frecvent tratamentul este unul chirurgical si consta in anestezie, indepartarea tartrului si a tesuturilor infectate si adaugarea de os "artificial" impreuna cu substante care stimuleaza regenerarea osoasa (ex. Emdogain). Frecvent dintii mobili trebuie sa fie devitalizati (sa li se inlature pulpa dentara - vezi tratamentul de canal) si apoi sa fie imobilizati prin diverse metode, cel mai frecvent prin confectionarea unor coroane dentare unite intre le care sa solidarizeze fiecare dinte de vecinul lui.

La BeautyDentExpert avem numeroase cazuri rezolvate prin metodele de tratament descrise mai sus si am reusit astfel sa redam din nou zambetul unor pacienti care nu mai aveau nici o speranta.

Iata deci cum neglijarea unuei igienizari profesionale periodice poate determina aparitia si evolutia unei boli care duce in cele din urma la pierderea dintilor. Consecintele sunt ingrozitoare deoarece nu determina doar pierderea dintilor ci si alterarea calitatii vietii persoanelor afectate de aceasta boala. Lipsa dintilor duce la respingerea de catre societate, afectarea vietii personale si depresie.

Boala parodontala determina atat pierderea dintilor cat si a osului in care acestia au fost implantati astfel incat de multe ori osul ramane insuficient pentru a insera implante si atunci ramane doar solutia unei proteze dentare sau a unor interventii chirurgicale prin care se aditioneaza osul pierdut.

Care este riscul sa ma imbolnavesc de "parodontoza"?
Milioane de oameni au boli parodontale si nu stiu despre acestea pana in momentul in care este prea tarziu. Vom detalia cativa din factorii de risc ai bolii parodontale. Daca va incadrati la oricare dintre categoriile enumerate mai jos trebie sa va programati pentru o consultatie la un medic dentist cu pregatire in acest domeniu. 
1. Studiile arata ca boala parodontala este mai frecventa dupa 40 de ani si de aceea se impune o igiena mai riguroasa si consultatii mai frecvente la medicul dentist. 
2. Studiile arata ca exista diferente genetice intre femei si barbati in ceea ce priveste riscul de a face "parodontoza". Chiar daca femeile au mai mare grija de igiena orala ele sunt supuse de-a lungul vietii unor fluctuatii hormonale care afecteaza printre alte tesuturi si tesuturile parodontale (gingiile).
3. Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru "parodontoza". Daca sunteti fumator este obligatoriu ca odata la 6 luni sa va faceti un control stomatologic si eventual un detartraj, periaj profesional si airflow. 
4. Bolile de inima, osteoporoza, osteopenia, diabetul si stresul pot fi factori favorizanti ai bolii parodontale.

Din fericire tehnologia moderna ofera inca solutii iar la BeautyDentExpert suntem la curent cu ultimele descoperiri in domeniu. Insa cu siguranta este masi simplu pentru dumneavoastra si totdata mult mai ieftin sa efectuati igienizari profesionale periodice prin tehnicile descrise mai sus (periaj profesional, detartraj si airflow). De altfel daca sunteti de acord, receptionistele noastra va vor suna la perioade de 6 luni sau 1 an pentru a va readuce aminte acest lucru si cu acordul dumneavoastra pentru a va programa in acest scop.

Pentru mai multe informatii depre boala parodontala, eventuale intrebari sau nelamuriri sau pentru programari si consultatii sunati la 0723166180 sau 021/6344071 sau puteti apela la Consultatii Online.